Блог

16.10.2023 article image

Найдовші слова в англійській мові

А чи знаєте ви, скільки слів в англійській мові? Відповідь однозначна: багато, адже останнє видання Oxford English Dictionary містить понад 171 476 слів, що активно використовуються носіями мови. Якщо враховувати застарілі слова, то кількість збільшиться до 230 000. Тоді наступне питання: скільки слів потрібно знати, щоб вважати, що ти вільно володієш англійською мовою? Якщо йдеться про рівень С1, то це від 8 до 16 тисяч слів, але для того, щоб комфортно почуватися в англомовному середовищі, достатньо й 2 тисяч. Вінстон Черчіль, для прикладу, казав, що достатньо всього 850 слів, тоді як словниковий запас носія - від 15 до 40 тисяч.

 

Якщо ви думаєте, що наступним буде найдовше слово в англійській мові, то це і так, і ні. Лише одне слово зайняло б приблизно п’ятдесят сім сторінок. Мова йде про хімічну назву білка тітину, який міститься в організмі людини. Його повна назва складається з 189 819 букв. Словники пропускають назву цього білка та, правду кажучи, багато інших довгих слів. Очевидно, що словники мають обмежений простір, і пересічній людині не потрібно знати технічні назви хімічних речовин, проте є й інші довгі слова, які варті уваги.

 

Довгі слова в англійській мові

 

1. Sesquipedalianism

 

Символічно, що першим словом буде Sesquipedalianism, що позначає схильність використовувати довгі слова. Якщо ця риса для вас характерна, то ви прийшли за адресою, продовжуйте читати і робити нотатки. Хіба, можливо, інші люди вважають вас трохи нудною людиною, а так досить корисна річ, завжди є що сказати в момент незручної паузи.

 

2. Floccinaucinihilipilification

 

Floccinaucinihilipilification - це найдовше слово, яке не має технічного змісту і не є хімічним терміном. Слово означає звичку характеризувати щось як неважливе або непотрібне, тобто знецінювати, найчастіше використовується в гумористичному стилі.

 

3. Honorificabilitudinitatibus

 

Передаємо вітання шанувальникам Вільяма Шекспіра зі словом Honorificabilitudinitatibus, слово походить з латини та означає “той, хто вартий поваги та честі”. Ви варті поваги та честі. Символічно, що, окрім Шекспірівських творів, слово майже ніде не вживалося. Існують також згадки про використання цього слова як насмішки над людьми, що намагаються здаватися дуже розумними.

 

4. Supercalifragilisticexpialidocious

 

А це слово набуло популярності завдяки всесвітньовідомому мюзиклу про Мері Поппінс, там його радили використовувати, коли нічого сказати. Сумнівна порада, до речі. Хоча, слово можна знайти в Оксфордському словнику і там воно визначене як “вияв захоплення та приємного подиву”, словник пропонує також коротку версію прикметника supercalifragilistic та прислівника supercalifragilistically. Щоб було легше зрозуміти, слово можна розкласти на кілька коренів:

 

Super: above (над)

Cali: beauty (красивий)

Fragilistic: delicate (крихкий, ніжний)

Expiali: to atone (загладити вину, компенсувати)

Docious: educable (той, кого можна навчати)

 

5. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

 

От і дійшли до другого за величиною слова в англійській мові. Нехай вас не дивує, що значення цього довгого слова - страх перед довгими словами. Іронічно, чи не так? Щоб не лякати людей цим словом довжиною 36 літер, придумали дещо коротше - sesquipedalophobia. Американська Асоціація Психіатрів, в свою чергу, це слово не визнала і зарахувала його до фобій соціального характеру. Хоча яка різниця, якщо від цієї фобії страждають від 3 до 15% населення? Давайте спробуємо знову розділити слово на зрозуміліші лексеми:

 

Sesqui - півтора

Hippopotamine - гігантський

Monster - чудовисько

 

Топ-5 найдовших слів в англійській

 

Слово

К-сть букв

1.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis

45

2.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

36

3.

Supercalifragilisticexpialidocious

34

4.

Pseudopseudohypoparathyroidism

30

5.

Floccinaucinihilipilification

29

 

Найдовше слово-паліндром

 

Паліндром - це слово, число, набір символів, словосполучення або віршований рядок, що однаково читається в обох напрямках, наприклад, “level” або “refer”. Найдовший же паліндром вигадав Джеймс Джойс, щоб описати звук стуку в двері: tattarrattat. З якого боку не читай, все одно не зрозуміло.

 

Найдовше англійське слово

 

Що ж, повернемося до найдовшого слова, воно починається приблизно так: “methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…” і, якщо вирішите його вимовити вголос, знадобиться мінімум 3 години. До речі, такій кількості літер є пояснення, адже назви білків офіційно складаються з усіх амінокислот, які в них містяться, а в тітині їх просто виявилося забагато. Цікаво, що це не просто найдовше слово в англійській, це й найдовше слово в світі. Очевидно, що фізично його ніхто не вживає, а тому чи справедливо воно отримало такий статус?

 

Наостанок, найдовше слово в українській мові - це "а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота", а найдовша географічна назва в англомовному світі - це Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenu-akitanatahu, назва гори в Новій Зеландії. Однак, якщо хочете вільно говорити англійською, почніть з маленьких слів і запишіться на курси англійської.