Блог

16.11.2023 article image

Все що потрібно знати про НМТ-2024 з англійської мови

Звісно, питання вибору майбутньої професії є найактуальнішим для учнів випускних класів. Однак, не менш важливими є вступні іспити, які напряму визначають можливість вступу до омріяного ВНЗ. Тож розгляньмо особливості організації вступних тестів у 2024 році та до чого слід готуватися майбутнім випускникам.

 

Отже, зараз ми поговоримо про Національний мультипредметний тест (НМТ) 2024, який є одночасно підсумковим випускним, а також вступним іспитом до закладів вищої освіти. НМТ проводитиметься в Україні уже третій рік замість Зовнішнього Незалежного Оцінювання (ЗНО). Загалом, структура НМТ не зазнаватиме змін, і тестування буде доволі схожим на те, що було в попередні роки, однак, уже відомо про деякі нововведення.

 

Що нового в НМТ 2024

 

Зокрема, 8 листопада на сайті Міністерства Освіти і Науки України було опубліковано нову модель вступних випробувань 2024 року, яка виглядатиме таким чином:

 

Кількість предметів

4 (три обов’язкових і один на вибір)

Час тестування

4 години (по 60 хв на кожен предмет)

Формат тестування

2 блоки по 120 хв + перерва між ними

Місце

екзаменаційні центри (на комп’ютері)

Можливість складання за кордоном

так

Дата

ще не відома (можливо, травень)

 

Три обов’язкові предмети це:

  • Українська мова;
  • Історія України;
  • Математика.

 

Четвертий предмет можна обирати з предметів на вибір:

  • Українська література;
  • Іноземна мова (англійська, іспанська, французька та німецька);
  • Біологія;
  • Географія;
  • Фізика;
  • Хімія.

 

Вибір додаткового предмета зазвичай залежить від спеціальності, на яку Ви плануєте вступати. Якщо Ви хочете обрати англійську мову у якості 4-го предмету тесту НМТ, зверніть увагу на декілька аспектів, які будуть актуальними для тестування у 2024 році.

 

По-перше, це структура. Загалом, вона не відрізнятиметься від тесту 2023 року, і завдання будуть аналогічними до тих, які використовувалися і у ЗНО. Серед завдань й надалі буде відсутнє аудіювання, а також завдання, які передбачають розгорнуту письмову відповідь. Будуть присутні завдання, які передбачають роботу з текстами та їх розумінням, а також завдання на знання лексики та граматики, розуміння яких перевіряється в контексті.

 

Структура НМТ-2024 з англійської мови виглядатиме таким чином

 

Загальна кількість завдань

32

Завдання з вибором однієї правильної відповіді (multiple choice)

5

Завдання на встановлення відповідності (matching)

11

Завдання на заповнення пропусків у тексті (gapfill)

16

Мінімальна кількість правильних відповідей, яку можна перевести в шкалу 100-200

4

Тривалість тесту

60 хв

 

По-друге, теми. Оскільки теми НМТ-2024 з англійської мови будуть аналогічними до тих, які використовувалися у ЗНО, повторимо, які це будуть теми.

 

Теми на НМТ з англійської мови 2024

 

  1. Я, моя родина, мої друзі
  2. Помешкання
  3. Одяг
  4. Покупки
  5. Харчування
  6. Охорона здоров’я
  7. Стиль життя
  8. Відпочинок і дозвілля
  9. Мистецтво
  10. Кіно, театр, телебачення
  11. Живопис
  12. Музика
  13. Література
  14. Спорт
  15. Погода, природа, навколишнє середовище
  16. Подорож
  17. Засоби масової інформації
  18. Молодь та молодіжна культура
  19. Наука і технічний прогрес
  20. Рідне місто/село
  21. Україна
  22. Україна у світі
  23. Країни, мови яких вивчаються
  24. Свята і традиції
  25. Шкільне життя та освіта
  26. Робота і професія

 

Що стосується граматики для мультипредметного тесту, усі теми можна знайти у Додатку 2 Програми ЗНО з іноземних мов: https://osvita.ua/doc/files/news/10/1005/Inozemni.pdf.

 

По-третє, оцінювання. Максимальна кількість балів, яку можна набрати за усі правильні відповіді – 32 бали (32 правильні відповіді). Є також мінімальний поріг – це 4 бали. Це означає, що якщо студент дає мінімум 4 правильні відповіді, за це нараховується 4 бали, і вони вже будуть конвертуватися в оцінювальну шкалу 100-200. Якщо менше чотирьох – ні.

 

Як якісно підготуватися до НМТ 2024 з англійської мови

Ось декілька лайфхаків для самостійної підготовки до НМТ 2024 з англійської мови.

 

  1. Коли ви готуєтесь до будь-якого екзамену самостійно, найголовніше – це самодисципліна та правильне планування. Для того, щоб ефективніше організувати свій час, порахуйте скільки тижнів залишилося до НМТ з англійської мови (у 2024 році тест буде орієнтовно у травні), та скільки тем потрібно пройти. Тоді порахуйте, скільки тем потрібно пройти за тиждень, щоб все встигнути. Для цього зробіть свого роду чек лист з темами (списки дивіться вище), і коли вже пройшли певний матеріал, обов’язково відмічайте, що вивчили.

  2. Може здаватися, що часу до НМТ, який відбудеться наприкінці весни достатньо, і Ви встигнете все вивчити, якщо візьметеся за підготовку “після свят”. Але це, на жаль, не завжди спрацьовує. Насправді, маленькі кроки щодня можуть зробити набагато більше, ніж здається. Візьміть за звичку виділяти 30 хв на день на англійську. Щоб зробити цей процес цікавішим та отримати краще уявлення про ту чи іншу тему, особливо граматичну, переглядайте відео на Youtube, роблячи коротенькі конспекти на кожну тему.

  3. Вивчайте лексику структуровано, тобто за темами. Для зручності, перелік тем для НМТ за англійської мови Ви можете знайти вище. Роздрукуйте його, щоб чітко бачити який обсяг матеріалу потрібно опрацювати. Вивчайте слова обов’язково в контексті, звертаючи увагу на те, як слова використовуються у реченні, з якими іменниками, дієсловами чи прийменниками поєднуються.

  4. Постійно переглядайте та повторюйте матеріал, який Ви вже вивчили. У нагоді може стати такий додаток як Quizlet, або його аналоги, де можна створювати картки зі словами по темам, а також завчати та повторювати слова у різних режимах.

  5. І останнє – це практика. Якщо ви вивчили якусь граматичну структуру чи слова, на закріплення складіть і запишіть з ними декілька речень. Інший, найважливіший вид практики – це виконувати тести. Для цього переходимо на сайт ЗНО освіта https://zno.osvita.ua/, знаходимо тести попередніх років ЗНО і НМТ і тренуємось, виконуючи максимальну кількість завдань.

 

Найголовніше – це пам’ятати, що усі теми НМТ з англійської мови взяті зі шкільної програми, тобто нічого нового у тесті не буде. Однак, якщо Ви людина, якій потрібен додатковий контроль, підтримка та зворотний зв'язок, однієї самопідготовки може бути недостатньо. У цьому з радістю можуть допомогти наші кваліфіковані викладачі.

 

Дати проведення НМТ з англійської мови у 2024 році

 

Український центр оцінювання якості освіти уже опублікував дати основної та додаткової сесії НМТ 2024, а також дати реєстрації на іспит. Ознайомитися з розкладом можна нижче: 


 

 

Основна сесія НМТ

Додаткова сесія НМТ

Реєстрація 

14 березня - 11 квітня 

10 - 15 травня (+заява для участі у разі пропуску основної сесії)

Зміна реєстраційних даних

14 березня - 15 квітня

10 - 19 травня 

Отримання запрошення

до 8 травня

до 8 липня

Участь у тестуванні 

14 травня - 25 червня 

11 - 19 липня 

Отримання результатів 

до 2 липня 

до 26 липня 

 

Реєстрація на НМТ-2024

 

Для реєстрації на НМТ кожен учасник повинен створити персональний електронний кабінет на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, внести інформацію про себе та підвантажити всі необхідні документи. Далі треба обрати предмети, які кандидат планує складати. Важливо пам’ятати, що зміни до реєстрації можна вносити лише до 15 квітня.

 

У додатковий період зможуть зареєструватися учасники, які не змогли цього зробити в основну сесію з поважних причин, та ті, кому було відмовлено у реєстрації. Для кандидатів, що допущені до додаткової сесії, період внесення змін продовжено до 19 травня.

 

Учасники основної сесії зможуть завантажити запрошення, де буде вказано час, дату та місце складання іспиту, у персональному кабінеті вже з 8 травня. Для учасників додаткової сесії така можливість відкриється з 8 липня.

 

Використання результатів НМТ минулих років

 

Замість результатів НМТ 2024 року дозволено надати результати НМТ 2022 або 2023 року або результати ЗНО 2021 року.

 

Варто зазначити, що у 2024 році вступники не зможуть комбінувати результати різних предметів, отримані в різні роки. Абітурієнти можуть скористатися двома варіантами: скласти НМТ з 4 предметів і використати результати 2024 року для вступу, або вступати за результатами, отриманими у 2021-2023 роках. Складання окремих предметів у 2024 році та комбінування їх з результатами попередніх років заборонено.