Блог

16.10.2023 article image

З чого почати вивчення англійської мови: 10 практичних порад

 1. Перше і найголовніше - відшукайте в собі мотивацію.

 

Перед тим як приступити до будь-чого нового, чітко сформулюйте мету, давши відповіді на запитання: «для чого мені це потрібно?», «що завдяки цьому у мене буде/я зможу?». Коли буде сформоване чітке усвідомлення навіщо вам англійська, тоді з'явиться і мотивація, яка буде джерелом енергії та наснаги для початку навчання.

 

2. Виберіть зручний графік занять.

 

Подумайте скільки вільного часу ви готові виділити для занять, і коли вам зручно вчитися - зранку, чи ввечері. Тоді розпочніть пошук курсів, груп, чи індивідуальних занять, які би підходили по часі. 

 

3. Головне - почати.

 

Як тільки у вас виникло бажання вивчати мову - не чекайте вдалої нагоди або випадкової рекомендації від друзів чи знайомих. Відчули бажання - одразу розпочніть. Через Гугл пошук знайдіть мовну школу, яка підходить вам по локації. Зараз мовні школи проводять безкоштовні тестування, які є чудовою нагодою познайомитися зі школою. Запишіться на тестування, щоб зрозуміти на якому рівні ви знаходитесь. Навчання на своєму рівні є ключовою складовою в процесі вивчення мови, оскільки так ви будете вивчати саме те, що вам необхідно, працювати із завданнями які вам під силу. Таким чином ви зможете ефективно накопичувати знання, розвивати комунікативні навички та рухатися до покращення свого рівня. 

 

A1

A2

B1

B2

C1

C2

Starter

Elementary

Intermediate

Upper-Intermediate

Advanced

Proficiency

Базовий користувач

Незалежний користувач Просунутий користувач

 

4. Маленькі кроки.

 

У вивченні англійської важливе поступове нарощування словникового запасу та граматики. Не намагайтеся вивчити одразу всі граматичні часи, особливо на початковому рівні. Так можна легко заплутатися в складних конструкціях, подумати, що це занадто складна наука і втратити мотивацію. 

 

Що ж це за маленькі кроки?

 

  • Почніть з алфавіту і звуків щоб навчитись читати;
  • Виділіть базовий набір слів, які вживаються в типових побутових ситуаціях;
  • Елементарна граматика допоможе пов’язати слова у речення. 

 

Якщо ви вивчаєте англійську з «нуля», краще це робити з професійним фахівцем, який може побудувати для вас послідовний курс і супроводжувати в ньому. 

 

5. Регулярність і системність занять - ключ до успіху.

 

Вивчення мови, це свого роду тренування, тому тут, як і в спорті, мають значення інтервали між заняттями та системний підхід. Якщо робити великі паузи або займатися хаотично, можна втратити форму. Як найкраще займатися?

 

  • Найкраще займатися двічі або тричі на тиждень у чітко відведений час;
  • Обов'язково залучати різноманітні навчальні ресурси, YouTube канали, Quizlet, Wordwall. 

 

Сучасні матеріали та підручники для вивчення англійської максимально адаптовані до потреб сучасного студента: вони актуальні, послідовні, інтерактивні, пристосовані як до офлайн, так і до онлайн формату навчання. Але найголовніше те, що вони поступово, системно розвивають комунікативні навички, такі як говоріння та сприйняття мови.

 

6. Англійська - це цікаво!

 

Проявляти цікавість до того, що робиш - один із способів підтримувати живий інтерес. Тож, зробіть вивчення англійської мови цікавим квестом для себе.

 

Для цього розвивайте корисні звички:

 

  • встановіть англійську основною мовою вашого смартфону;
  • поцікавтесь про що співають ваші улюблені англомовні виконавці;
  • слухайте іноземне он-лайн радіо чи подкасти;
  • передивіться свої улюблені фільми/серіали англійською (з субтитрами!); 
  • візьміть за звичку читати 15 хв на день. 

 

Також, знайдіть собі команду однодумців - гуртом щось робити завжди веселіше. Для цього гарно підійдуть групові заняття з англійської, де можна добре прокачати розмовну англійську, і як бонус познайомитись з цікавими людьми та дізнатися щось нове.

 

7. Не граматикою єдиною.

 

Вивчати мову потрібно не лише заради того, щоб будувати граматично правильні речення, а й для досягнення мети спілкування. Обирайте формати заняття, що моделюють типові побутові ситуації, а також ті, які побудовані на сучасній актуальній інформації. Саме такі заняття сприяють формуванню та закріпленню навичок спілкування, оскільки вивчення мови в контексті сприяє ефективному запам’ятовуванню. В майбутньому це допоможе почуватися впевнено в реальних  життєвих  ситуаціях, де потрібно використати іноземну мову, а також бути більш цікавим співрозмовником у компанії. 

 

8. Не бійтесь плато.

 

Треба бути готовим до того, що в процесі вивчення чогось нового може настати етап, на якому вам здається, що нічого не змінюється, і ваш рівень не покращується. На цьому етапі важливо не нівелювати свої досягнення. Також, в наш час, коли набули поширення супер експрес курси по типу «заговори англійською вільно за три дні», а ви вже півроку вивчаєте мову і підвищилися всього на один рівень, не думайте що ви робите щось не так. Мовні навички формуються на запам’ятовуванні, а це не швидкий процес. Періодично повторюйте пройдений матеріал, і шукайте нагоду його використати Це допоможе вам тримати знання в активі, а чим більше ви пам’ятаєте, тим легше вам буде спілкуватися. На рівнях від середнього і вище  гарною ідеєю можуть бути розмовні клуби з носієм мови. 

 

9. Уникайте інформаційного перевантаження.

 

Не намагайтеся вивчити все і одразу. Вивчення мови – це поступовий процес накопичення знань. Якщо відчуваєте, що втомилися, зробіть невеличку перерву і дайте собі відпочити. Часом, мозку потрібно перемикнутися на інший тип активності, щоб повернутися з новими силами і краще сприймати інформацію. В цей час не зайвим буде переглянути свою мотивацію, і ще раз сформулювати стратегічні переваги, які хочете отримати. 

 

10. Отримуйте фідбек.

 

Зворотній зв’язок – це дуже важливо, щоб звернути увагу на ваші успіхи і досягнення, а також і на те, що необхідно покращити. Тому знайдіть професійного викладача, який буде відігравати роль порадника, і скеровувати вас в правильному напрямку до ваших поставлених цілей.

 

P.S. Вивчайте англійську з задоволенням і тоді все вийде :)