Блог

26.04.2024 article image

Найкращі книги для підготовки до IELTS

Правильно спланована підготовка — це вже великий крок до успіху на іспиті. Неабияку роль у цій справі грає ефективна стратегія, тому готові підручники стануть чудовим вибором для самостійного навчання. Як правило, матеріал у них зручно впорядкований, легко подається, містить лише корисну інформацію, а також чимало завдань для практики. 

 

Нижче ми зробили добірку з оглядом на різні книги для підготовки до IELTS: від повноцінних курсів до посібників для розвитку конкретних мовних навичок. Тож скоріше ознайомлюйтеся та обирайте, що підійде саме вам. 

 

Посібники для самостійної підготовки до IELTS

 

Complete IELTS

 

Рік випуску: 2012, 2014

Видавництво: Cambridge University Press

Кількість рівнів – 3: 

  1. 4-5 (В1);

  2. 5-6.5 (В2);

  3. 6.5-7.5 (С1).

 

Серія пропонує комплексний підхід до підготовки. Кожен підручник вміщує 8 (або 10) тем, поділених на 4 розділи: читання, аудіювання, письмо та говоріння. Тексти цікаві й орієнтовані на молодь, легко читаються. Після кожних 2 тем проводиться підсумок граматики й лексики, щоб не лише запам'ятати, а ще й повторити попередні модулі. Всередині також можна знайти приклад практичного тесту IELTS, відповіді до нього, та корисні поради щодо складання самого іспиту. Оскільки видання не досить нове, у комплекті йде CD-диск, що як носій інформації для багатьох вже є неактуальним.

 

Mindset for IELTS

 

Рік випуску: 2017, 2023

Видавництво: Cambridge University Press

Кількість рівнів – 4: 

  1. Foundation (A2);

  2. Level 1 (В1+);

  3. Level 2 (В2);

  4. Level 3 (C1).

 

Подібно до попередньої серії, в книгах міститься 8 тематичних модулів з 4 розділами, присвяченими кожній навичці. Наприкінці можна переглянути відповіді та стенограми діалогів. Додатково студенту відкривається доступ до онлайн-платформи Testbank, в якій розміщено більше практичних завдань і тренувальних академічних тестів. Вся серія зосереджена на розвитку правильних стратегій і впевненості в собі, щоб успішно скласти іспит (IELTS Academic).

 

Expert IELTS

 

Рік випуску: 2017, 2019

Видавництво: Pearson Education Ltd

Кількість рівнів – 3:

  1. 5 (В1+);

  2. 6 (В2);

  3. 7.5 (С1).

 

Призначено для студентів, які вже мають досить добрий рівень знань, тому програма тут дещо інтенсивніша. Серія фокусується на складних аспектах мови та стратегіях, містить 10 модулів (у кожній книзі) і чимало вправ на всі навички. Також додається повний практичний іспит і пробний тест. Разом з підручником відкривається доступ до онлайн-бібліотеки з аудіозаписами. Тут же є окрема секція Expert Speaking, де можна переглянути декілька відео з прикладами екзаменаційних тестів. 

 

Книги для підготовки до IELTS: тренуємо окремі скіли

 

Improve Your IELTS

 

Рік випуску: 2014

Видавництво: Macmillan Education

Кількість книг – 3: 

  1. Listening & Speaking Skills;

  2. Reading Skills;

  3. Writing Skills.

 

Серія розрахована на рівні В2-С1, або для студентів з оцінками 4.5-7.5. Кожен з посібників має по 10 тематичних розділів, які супроводжуються підказками з правильною технікою та стратегією відповіді. Разом з книгами відкривається доступ до онлайн платформи Macmillan Practice, де вам пропонується додаткова практика із завданнями екзаменаційного типу. На додатковому диску можна знайти аудіо для тренування аудіювання.

 

IELTS Advantage

 

Рік випуску: 2019

Видавництво: Методика (Київ)

Кількість книг – 3:

  1. Speaking & Listening Skills;

  2. Reading Skills;

  3. Writing Skills.

 

Так само пропонує окремі посібники для розвитку кожної навички, які допоможуть здати як звичайний, так і академічний іспит щонайменше на 6.5-7 балів. Підручник Writing Skills демонструє правильну структуру відповідей на різні типи запитань, підказує, як правильно писати есе, містить граматичні вправи, а також статті для поповнення лексики. У підручнику для читання ви знайдете 10 тем, в кожній з яких короткі та довгі тексти на актуальні для IELTS теми. А у книзі Speaking & Listening на телефоні можна відкрити аудіо та відео матеріали для практики. 

 

Collins IELTS

 

Рік випуску: 2019, 2021

Видавництво: Collins

Кількість книг – 4: 

  1. Listening;

  2. Reading;

  3. Writing;

  4. Speaking, 

  5. + Vocabulary (старе видання за 2012 рік).

 

Серія підійде спеціально для тих, хто планує здавати IELTS Academic. Вона призначена для учнів на рівні В1-В2, які прагнуть скласти тест на 6 балів і вище. Всі завдання мають широкі пояснення та підказки для правильного виконання. Додаткові елементи із застереженнями наводять приклади поширених помилок на іспиті, щоб ви могли їх завчасно уникнути. Окремий підручник Vocabulary з попереднього видання містить велику кількість академічної лексики, яку студент вчить за допомогою різних завдань (письмових або усних). Всі слова супроводжуються значеннями зі словника Collins. 

 

Cambridge Vocabulary for IELTS

 

Рік випуску: 2021

Видавництво: Cambridge University Press

Кількість книг – 2: 

  1. 6.0;

  2. 6.5.

 

Обидва посібники містять найнеобхіднішу для іспиту лексику, поміщену у 25 модулів. Крім завдань, в них є чимало порад, як правильно відповідати й описувати складні дані чи процеси, а також стратегії щодо розширення словникового запасу. У вас буде можливість побачити поширені помилки, що допускають учні в реальних ситуаціях, щоб надалі їх не допустити. Вся лексика представлена у вигляді зручних списків, які легко повторювати. У самих підручниках чимало завдань, як письмових, так і усних, а додаткові аудіо можна безплатно завантажити зі спеціальної платформи.

 

Cambridge Grammar for IELTS

 

Рік випуску: 2021

Видавництво: Cambridge University Press

Кількість книг – 1: для рівня 6.5 і вище

 

Всередині 25 модулів із практичними тестами наприкінці кожного з них. Охоплюючи необхідну граматику, підручник підходить і для академічного, і для звичайного IELTS. На початку невеликий вступний тест допоможе визначити ваші слабкі місця, щоб подальша практика була максимально ефективною. На кожну тему є чимало завдань на читання, писання та навіть аудіювання (всі файли аудіо можна безплатно завантажити за допомогою спеціального коду).

 

Література для підготовки до IELTS: офіційні тренувальні тести

 

Наступні три позиції якнайкраще підійдуть для повноцінної самостійної підготовки до IELTS, адже містять надкорисні практичні матеріали, а саме — тренувальні тести. 

 

  • The Official Cambridge Guide to IELTS. Призначене для студентів з середнім балом від 4.0. Тренує всі 4 навички, готуючи до складання IELTS Academic і IELTS General. Вміщує 8 офіційних тестів для тренування з покроковим керівництвом. Аудіо та відео можна переглянути як на DVD-диску, так і в мобільному додатку.

 

  • Cambridge Practice Tests IELTS 18 Academic/General Training. Нове видання від 2023 року підготує вас до академічного або загального модуля. Всередині містяться максимально наближені до реальних тести з відповідями, поясненнями та зразками письмових завдань. 

 

  • IELTS Trainer (Academic/General). У кожному посібнику по 6 практичних тестів. Перші 2 з них супроводжуються підказками, порадами та інструкціями, щоб далі ви змогли виробити власну ефективну стратегію проходження. Безплатно можна завантажити звукові матеріали, відповіді та зразки письмових завдань.

 

Комплексні курси, підручники для окремих навичок і офіційні тренувальні тести є чималим переліком інструментів для успішної підготовки. При цьому важливо враховувати свої потреби, рівень мови та цілі при виборі відповідних ресурсів. А регулярне тренування та консультації з досвідченими викладачами або репетиторами допоможуть вам досягти бажаних результатів на іспиті.

 

Бажаємо вам удачі в підготовці та успішного складання іспиту IELTS!